Är du i behov av ett invaliditetsintyg?

02 maj 2022 Lily Hansen
invaliditetsintyg

editorial

Det finns diverse intyg som du kan behöva vid många olika tillfällen i livet. Ett av dem är ett invaliditetsintyg, som du kan behöva om du har skadat dig genom en olyckshändelse. Detta intyg behöver du om du har en olycksfallsförsäkring och kan ha rätt till ersättning. Det gäller enbart i de fall då du har bestående men av din skada. 

En olycka händer så lätt

Nu går du förmodligen inte omkring och tänker på att du kanske kan skada dig. Det är dock lättare än man tror att göra sig illa, och en olycka sker väldigt fort. Plötsligt så händer det, när du minst anar. Att halka på en isfläck och få en handleds- eller höftfraktur är väldigt vanligt under vintertid. Ett bra tips för att undvika det är att alltid använda broddar på skorna då det är halt ute.

En del tror kanske att det är säkrare att vistas inomhus, men även där sker det en hel del olyckor. Det går fort att snubbla på en mattkant som sticker upp. Många frakturer på fot, handled, underben och höft sker vid fallolyckor i hemmet. Det kan hända då du står på en pall eller stol för att nå högre upp, som vid byte av gardiner eller fönstertvätt.

image

Boka en tid för invaliditetsundersökning

Journalkopior, röntgenundersökningar samt din egen beskrivning av skadan räcker kanske inte till för att ditt försäkringsbolag ska kunna bedöma din invaliditetsgrad. I dessa fall kan de be dig att boka en tid för en invaliditetsundersökning. Den utförs av en specialistläkare i ortopedi, som efter att ha undersökt dig noggrant skriver ett invaliditetsintyg åt dig.

Utöver själva undersökningen så kommer läkaren att intervjua dig och höra efter vilka besvär som du upplever att du har. Intyget kommer sedan att beskriva de kvarstående besvär som du har efter din skada.

Fler nyheter