En sjukförsäkring kommer väl till pass vid en längre tids sjukskrivning

08 augusti 2022 Cecilia Olsson
Sjukförsäkring

editorial

När man blir sjuk så måste man såklart stanna hemma från arbetet och man kan aldrig vara säker på hur länge man kommer behöva vara sjukskriven från jobbet. De första två veckorna så är det i regel arbetsgivaren som betalar ut sjuklön (förutom för de som är anställda i kommun, region, vissa kommunala företag eller svenska kyrkan där arbetsgivaren betalar sjuklön i hela nittio dagar). Efter det så får man ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan, det som dock kan vara bra att veta är att man dessutom kan komplettera den ersättningen.

Få ut mer pengar genom sjukförsäkringen

Den som är sjukskriven på hundra procent får ofta åttio procent av sin lön, vilket innebär att man då behöver klara sig med tjugo procent mindre än vad man är van vid. Detta kan orsaka ekonomiska utmaningar för många, speciellt för den som är sjukskriven under en längre tid. Då är det tur att man kan ha rätt till ett antal procent extra (12,5-13 procent beräknad på sjukpenningen beroende på vilken anställning man har) genom sin sjukförsäkring.

Sjukförsäkring

Vem har rätt till den extra ersättningen?

Många har Afa Försäkrings sjukförsäkring genom sin anställning. Det är en kollektivavtalad försäkring som finns för att komplettera sjukpenningen från Försäkringskassan och är något som bidrar med lite extra trygghet under tiden som man är sjukskriven. Det går att ansöka om ersättning från den dag man får sjukpenning från Försäkringskassan (ersättning från dom krävs eftersom ersättningens storlek baseras på den).  

Sjukförsäkringen gäller för den som är privat anställd arbetare, kooperativt anställd arbetare, anställd inom kommun, region, Svenska kyrkan, vissa kommunala bolag eller företagare som har tecknat egen försäkring. Om man är något av detta så kan man vid sjukdom ha rätt till ersättning från Afa Försäkring. På afaforsakring.se kan man läsa mer och göra en anmälan till Avtalsgruppsjukförsäkringen (AGS, AGS-KL).

Fler nyheter