Från bullermätare till en värld utan oljud

16 augusti 2021 Mikael Barani
Från bullermätare till en värld utan oljud

Att promenera i skogen och bara sätta sig på en stubbe kan vara bland det mest läkande som finns. Inte så att det läker ett benbrott men det skänker harmoni till vardagen.
Har du något som orsakar dig huvudbry och oro är det bästa kuren att ta dig ut ur ditt hem och bara promenera bland träden. När ljudet av barr frasar under dina fötter och vinden blåser genom trädkronorna känns det som att man helt enkelt kan tänka klarare.

Tillbaka till lugnare nejder

För vi lever idag i en värld som många gånger är långt bort från detta. Även om våra förfäder ofta hade det tuffare och farligare verkade de i den miljö som vi mår bäst av: i skog och natur.
Sedan några generationer tillbaka arbetar de flesta av oss mellan fyra väggar, i miljöer som utgörs av räta linjer. På många håll är ljudnivån också så hög att det krävs saker som bullermätare för att säkerställa vår hälsa.

Hittar man inte någon balans mot detta miljö i sin vardag är det lätt hänt att verkligheten liksom… krymper. Man vänjer sig kanske vid att må på ett visst sätt och glömmer bort hur det faktiskt är att frodas av att vandra ute i skog och mark.

Kanske börjar vi återta lite av det där nu i hemmakontorets tid. Trenden går hand i hand med att landsbygden håller på att återvitaliseras.
Det är som om att vi söker efter något nytt, genom att söka oss tillbaka till det som var.
Tillbaka till de miljöer där vi nordbon har spenderat majoriteten av sin tid, rent historiskt.

Kanske kommer vi att återigen få se en tid då livet utanför städerna blommar upp igen, precis som det var förr. För visst är det något speciellt med att bara få vara sig själv ute under bar himmel – där höghusen inte kastar långa skuggor över vår vardag.

 

Fler nyheter