Hantverkens återkomst och proffsen som sysslar med glasslipning

30 november 2020 Mikael Barani
Hantverkens återkomst och proffsen som sysslar med glasslipning

Att behärska ett hantverk är något som många av oss drömmer om. Att i varje fall hantera grunderna och kunna fixa och trixa därhemma har gjort en comeback under de senaste decennierna, främst genom tv-program där man bygger altaner, målar om hemma eller på något annat sätt förbättrar miljön därhemma. 

Vi svenskar gillar helt enkelt att hålla på i våra hus och hem.

Att hantera ett hantverk

När man väl lär sig ett hantverk, som så bara grunderna som sagt, så får börjar man i många fall även uppskatta de yrkeskategorier som har detta som sin vardag. Det finns gott om familjeföretag som kan ha varit verksamma i decennier, men som man själv inser existerar först när man själv börjar jobba med sina händer.

Ta till exempel glasmästare som rycker ut var och varannan sekund för att laga, återställa och realisera folks drömmar. Det kan vara allt från mindre arbeten som att göra en ram till en tavla till större projekt som omfattar glasslipning och frakt av enorma glasskivor.
Vad skulle vi göra utan dem?

En sak är säker: Det kommer alltid att vara klokt att kunna göra något med händerna. 

Ofta kan man lära sig mycket genom att bara läsa böcker. Börja enkelt med att tillverka till exempel pallkragar och bygg sedan därifrån. 
För även om samhället blir allt mer digitalt så finns det en rörelse som vill åt det motsatta hållet. Många bland oss vill skala av, förenkla och helt enkelt behöva mindre för att leva i vardagen.

Ofta innebär hantverksarbete även att vi kommer i kontakt med nya människor. Vi lär känna folk som kanske kan mer än vad vi kan och lär oss därigenom av dem. På så sätt blir vi bättre på det vi gör och kan i vår tur också föra kunskaperna vidare till andra som står där vi själva en gång stod med frågande miner.

Fler nyheter