Hur takmålning går till

Hur takmålning går till

Taket är en del av huset som gärna glöms bort. Och även om man tycker att taket börjar se lite tråkigt och slitet ut, så kan det ändå ta ett bra tag innan man gör något åt det. Kanske vet man inte heller vad som går att göra åt ett slitet tak? Att lägga om det är en mycket dyr och tidskrävande åtgärd som många drar sig i det längsta för att göra. Men det finns annat som kan göra en stor skillnad på takbeklädnaden. 

Först och främst kan man tvätta ett tak som är smutsigt och ser tråkigt ut. Det är en åtgärd som inte bara förskönar taket utan som även ger taket en längre livstid. Man kan också lättare se ifall det finns skador som behöver åtgärdas, men näst efter tvätt så är målning det som ger ett mycket stort och påtagligt resultat.

 

Sätta ny färg på husets mössa

Genom att tillföra ny färg på plåt- eller tegelbeklädnaden gör man en stor skillnad både utseendemässigt och hållbarhetsmässigt. Plåt som inte har någon behandling kommer förr eller senare att börja rosta. Det är en påverkan som gör att taket ser mycket dåligt ut och som dessutom med tiden gör att det kommer att börja läcka in. 

Takpannor mår också bra av ett ytskikt eftersom det täpper till porerna i materialet. Det är de små hål som annars kan ta in vatten som när det blir till is utvidgas och skapar sprickor. Färgen är alltså ett sätt att få en längre livslängd även på takpannor.

 

 

Det viktiga grundarbetet

Inom all renovering är grundarbetet det viktigaste för ett bra och hållbart resultat. Så är det även vid takmålning. Det är viktigt att man först gör en ordentlig rengöring och sedan lagar eventuella skador. Efter det går det att måla med en takfärg i önskad nyans.