Pallkrage – perfekt för din trädgård

23 juni 2023 Maja Bergman Lindberg

Har du en trädgård som behöver lite uppfräschning eller en plats där du kan plantera dina egna grödor? Då är det dags att överväga att använda en pallkrage. Pallkragar är enkla, prisvärda och miljövänliga alternativ som ger dig möjlighet att odla allt från grönsaker och örter till blommor och buskar. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta om pallkragar och hur de kan förbättra din trädgård.

Vad är en pallkrage?

En pallkrage är en odlingskant som kan tillverkas av återvunnen trä eller plast. Den har en enkel design i form av en fyrkantig eller rektangulär låda med en höjd på ca 20–40 cm. Pallkragar kan placeras direkt på marken, fylld med jord eller planteringsjord. Detta gör dem till ett perfekt alternativ för att skapa en odlingsplats på terrassen, balkongen eller i trädgården – utan att du behöver skapa en stor trädgårdsbädd.

Pallkrage

Varför använda en pallkrage?

Det finns många fördelar med att använda pallkragar för odling. Här är några av de viktigaste fördelarna:

    • Pallkragar är ett prisvärt alternativ till stora trädgårdsbäddar och behöver inget utrymme för att skapa en odlingsplats.
    • Pallkragar hindrar ogräs från att ta över och skyddar också mot skadedjur som sniglar och insekter.
    • Det är lätt att styra vattnet i pallkragar, vilket gör att dina växter får precis den mängd vatten som de behöver.
    • Du kan enkelt flytta på pallkragar eller bygga en vägg av pallkragar för att skapa avskildhet inom trädgården.

Hur använder man en pallkrage för att odla?

Odling i pallkragar är enkelt och kräver inte stor investering. När du har bestämt dig för placeringen av din pallkrage, gräver du ned den något i marken och fyller återstoden med planteringsjord. Sedan är det dags att bestämma vad du vill odla. Vissa växter trivs bättre i pallkragar än andra. Rotfrukter, bönor, tomater och kryddor är exempel på växter som trivs i en pallkrage. Se till att du väljer rätt växter för att få det bästa resultatet. För att hålla din pallkrage frisk och välmående är det viktigt att hålla ett öga på vattningen. Pallkragar tenderar att torka ut snabbare än traditionella trädgårdsbäddar, så det är viktigt att vattna regelbundet. Du kan också överväga att lägga till en dräneringskanal längst ner i din pallkrage för att säkerställa att dina växter inte översvämmas.

Fler nyheter