Regler för dig som ska bygga attefallshus

Regler för dig som ska bygga attefallshus

Att bygga och inreda ett attefallshus på tomten kan kännas lika spännande som att bygga och göra i ordning ett riktigt hus. Attefallshus, fast de är av det lite mindre slaget än ett helt hus, kan man göra riktigt fina och mysiga. Idag finns mycket inspiration att hitta på marknaden då attefallshusen har blivit ett populärt inslag hos många. Med ett attefallshus får man mer bostadsyta och fler rum utan att behöva bygga ut själva bostadshuset. Det är ett enkelt sätt att skaffa sig mer plats när man behöver. 

Den första mars ändrades reglerna som gör att man nu får bygga attefallshus upp till 30 kvadratmeter utan bygglov, som tidigare låg på 25 kvadratmeter. Ett attefallshus kan användas som en självständig byggnad, vilket är väldigt bra. Då kan man sätta in kök och badrum och det kan fungera som en egen lite bostad. Om man inte har användning för det själv under en period kan man då hyra ut det till exempel. 

Det finns flera sätt att bygga ett attefallshus på. Om man är händig, har mycket tid och vill göra en stor del av jobbet själv kan man bygga huset från lösvirke. I annat fall kan man bygga från lösvirke och anlita en snickarfirma för jobbet. Ett bra tips då är att ta en firma som kan ta på sig helentreprenad och därmed kan sköta kontakten med hantverkare och firmor som kan utföra VVS, el och så vidare. Vill man göra det lite enklare för sig kan man köpa huset i färdiga moduler, som fraktas till platsen och sedan enkelt kan monteras ihop på bara några dagar. Det finns också helt färdiga hus att köpa på marknaden, där attefallshuset fraktas till platsen. 

Det finns dock en del att tänka på när man ska bygga sitt attefallshus men att söka runt på internet mellan massa olika sidor kan ta tid tyvärr. Men det finns dock en bra sida att använda sig av, som samlat massor med matnyttig information som handlar om just reglerna när man ska bygga ett attefallshus. Sidan heter hus-bloggaren.se och här har de samlat allt som man behöver veta inför byggnationen.