Säkerställ hållbarheten på plaggen med kemtvätt

19 juli 2020 Cecilia Olsson
Säkerställ hållbarheten på plaggen med kemtvätt

Vill man att kläderna ska hålla så länge det bara är möjligt så är sättet man tar hand om dem helt avgörande. Först och främst måste man följa tvättråden som står i plagget, står det 40 grader ska man inte tro att man kan tvätta dem i 60 grader utan att det krymper eller tappar passformen.

Samma gäller plagg som är märkta med kemtvättsymbolen (ett A, P, F eller W i en cirkel) dessa plagg tål nämligen inte vanlig vattentvätt och det finns därför väldigt stor risk att de blir förstörda om man försöker sig på något dylikt.

Visst kan det kosta lite mer att lämna in kläder till kemtvätt men det är en bra garanti för att de ska hålla så länge som möjligt, vilket gör det till en väl värd investering. Kemtvätt innebär att kläderna rengörs i en kemisk lösning istället för med uppvärmt vatten och tvättmedel, lösningen består vanligtvis av Perkloretylen eller Koldioxid.

Det är viktigt att hitta en bra kemtvätt som vet precis vad som behövs för varje enskilt plagg. Är man i behov av kemtvätt i Stockholm kan man besöka Eriksbergstvätten, de tillhandahåller snabb och professionell tvättservice. 

Något annat man bör göra för att plaggen ska hålla länge är att förvara dem rätt.

Stickade plagg mår bäst av att ligga ihopvikta i exempelvis en låda, hänger man de på galgar så är risken stor att de töjs ut, detta kan även hända med t-shirts och tjocktröjor.

Blusar, skjortor och kavajer mår däremot bäst hängandes på galgar med översta knappen knäppt för att kragen eller slaget ska hålla formen. Ett litet tips för att lätt hitta i sin garderob är att sortera in plaggen efter kategori (exempelvis skjortor, byxor, t-shirts och så vidare) i varje kategori kan man sedan sortera efter kulörer. Då får man en välordnad och snygg garderob vilket underlättar när man ska hitta dagens eller kvällens outfit.

Fler nyheter