Avsättning till tjänstepension – vad behöver du veta?

15 maj 2023 Maja Bergman Lindberg

Som arbetstagare har du rätt till en tjänstepension som komplement till din allmänna pension. Tjänstepensionen betalas av din arbetsgivare och kan vara en stor del av din totala pension. Men vad innebär egentligen avsättning till tjänstepension och vad behöver du tänka på? Här följer en grundläggande guide.

Vad är avsättning till tjänstepension?

När arbetsgivaren betalar in pengar till din tjänstepension kallas det för avsättning. Det är alltså en årlig summa som sätts av för att finansiera din framtida pension. Vanligtvis avsätter arbetsgivaren mellan 4-6 procent av din lön till din tjänstepension. Du kan också själv göra extra inbetalningar till din tjänstepension om du vill öka den framtida utbetalningen.

avsättning till tjänstepension

Vilka typer av tjänstepension finns det?

Det finns flera olika typer av tjänstepensioner och vilken du har beror på vad som finns i din kollektivavtal eller vad din arbetsgivare har beslutat om. De vanligaste tjänstepensionerna är traditionell tjänstepension, samt ITP och ITPK.

  • Traditionell tjänstepension fungerar så att arbetsgivaren betalar in en viss summa pengar varje år till din pension. Pengarna placeras sedan i olika fonder och förvaltas av pensionsbolaget. När du går i pension får du ut en fast summa varje månad under resten av ditt liv.
  • ITP står för ”Industrins och handelns tilläggspension” och är en tjänstepension som finns inom flera branscher. ITPK är samma sak fast för småföretagare och kallas då ”ITP-Kapital”. Båda tjänstepensionerna är reglerade av kollektivavtal och ger dig en garantipension, alltså en viss summa pengar varje månad livet ut. Du får också en premiebestämd del som placeras i fonder och kan variera beroende på hur det går på marknaden.

Vad behöver jag tänka på när det gäller min tjänstepension?

Det är viktigt att du håller koll på din tjänstepension och hur mycket som avsätts varje år. Om du byter arbetsgivare kan det också påverka din tjänstepension och det kan vara bra att kontrollera vad som gäller för just din bransch eller avtal. Tänk också på att du kan själv göra extra inbetalningar till din tjänstepension för att öka den framtida utbetalningen. Dessutom kan det vara värt att titta på hur pensionen faktiskt placeras och vilka valmöjligheter du har i fråga om fonder och förvaltning. I slutändan är din tjänstepension en viktig del av din framtida ekonomi och du bör se till att ha koll på vad som gäller för just dig.

Läs mer på www.afaforsakring.se

Fler nyheter