Downlights för ett bättre ljus

01 februari 2021 jonas olsson
Downlights för ett bättre ljus

Att inte ha möjligheten att kunna lysa upp ett rum kan vara ordentligt begränsande emellanåt. Borttappade knappnålar och legobitar kommer diskret att smyga fram när man minst anar det. Dessa saker kommer sedan att lägga sig tillrätta just där foten ska landa på golvet. Självklart blir det ett perfekt valt ställe, och när du återfinner det med foten kommer du kanske utstöta skumma gutturala läten.

Det är då man inser att om man hade haft bra belysning i rummet hade man säkert redan hittat de där borttappade prylarna. Man kan ju tycka att en taklampa skulle kunna sprida ljuset väl, men det är oftare deras ljus är mer riktat nedåt än över rummet.

 

Spotlights eller downlights

Vad är skillnaden mellan spotlights och downlights? Det är riktningen på ljusen som är skillnaden. En spotlight kan man rikta dit man vill ha ljuset, medan en downlight sprider sitt ljus mer istället. Båda två går att installera i exempelvis innertaket och ger ett bra ljus.

Idag har tekniken kommit så pass långt fram att det inte är några konstigheter att ha LED-lampor i downlights. Det är ekonomiskt och billigt med LED, men även mer brandsäkert än vanliga spotlight-lampor.

 

 

Downlights för olika behov

Ta hjälp av en elinstallatör när det ska installeras en downlight. Då blir det gjort på ett säkert sätt och skulle något hända så gäller hemförsäkringen. Det är också bra att ha kunskapen om att det finns olika sorters downlights beroende på var de skall sättas upp. Det finns downlights för utomhusbruk, inomhusbruk, badrum samt paneler.

Ett bra tips är också att skaffa dimbara downlights, då kan man variera ljuset efter behov. Var även noga med själva ljuskällan så den också är dimbar! Kanske går legobiten och knappnålen lika bra att hitta i ett dimmat läge som i ett fullt påslaget läge?

Fler nyheter