Låt ditt inre läka

07 augusti 2020 Mikael Barani
Låt ditt inre läka

Det senaste halvåret har verkligen varit en prövningarnas tid. En osynlig fiende har vänt på tillvaron för många av oss och världen kommer inte att vara sig lik någonsin igen.

Rent historiskt och evolutionärt har vi varit med om värre saker när det kommer till rena dödstal. Samtidigt är detta första gången som vi som IT-samhälle drabbas av en pandemi i denna storlek.
Kanske hade våra tekniska framsteg under de senaste decennierna lett till att vi delvis har känt oss osårbara,

Eftersom vi fortfarande är mitt i denna utveckling så är det svårt att sia hur vi påverkas på lång sikt av Covid-19. Att många har drabbats hårt – både hälsomässigt och på andra plan i livet – är dock klart.

Begreppet ”hälsa” innebär ju också mer än fysisk hälsa. Många av oss har drabbats hårt mentalt av pandemin – utan att kanske själva ens ha varit sjuka rent fysiskt. Människor har mist nära och kära, sett sina drömmar gå upp i rök och kanske levt isolerade från omvärlden.

En del av vägen tillbaka från denna pandemi kan därför vara att tala ut med någon som är skolad till detta. Att träffa en psykiatriker i Stockholm, som kan lyssna och vägleda, kan vara just det som behövs för att lära sig åter se ljuset i tillvaron. 
Känner man att skuggorna har växt sig mörkare och längre än vanligt så kan det därför vara en god idé att boka en tid för ett samtal. Ofta är vi inte utrustade med det verktyg som krävs för att själva ta oss ut ur detta inre mörker. 

Att prata med en psykiatriker eller psykolog är heller inte något skamfullt. Det är inte konstigare än att man hör av sig till vårdcentralen för att få hjälp med en smärta i handleden eller något annat.
Tvärtom handlar det om att ta ansvar för sitt eget välmående.

Fler nyheter