Vem kan lösa Rubiks kub?

Vem kan lösa Rubiks kub?

De allra flesta har nog hört talas om Rubiks kub, en kub som uppfanns av Ernő Rubik och tog sedan världen med storm. Det är en riktigt klurig kub som går ut på att man ska få alla dess sidor i en och samma färg, något som för många är lättare sagt än gjort. Det sägs till och med att det tog Ernő Rubik själv över en månad att lösa den allra första gången.

Kan alla lära sig att lösa en Rubiks kub?

Ja, så är det faktiskt, om man har tillräckligt med tålamod förstås. På nätet kan man hitta hundratals olika guider på hur man löser kuben, både enkla lösningar för nybörjare och mer avancerade för de som är riktigt duktiga. När man kommer upp i en avancerad nivå börjar man använda algoritmer för att lösa kuben, de består av ”drag serier” gjorda för att flytta en specifik bit till rätt plats utan att förstöra det man redan har löst. När man lärt sig använda en algoritm lösning innebär det att man i princip inte behöver tänka så mycket på vad som görs utan man följer stället olika algoritmer som man memorerat. En algoritm kan enklast förklaras som att det är en instruktion för hur man steg för steg löser en matematisk eller logisk uppgift.

Måste man vara duktig på matte för att kunna lösa kuben?

Nej det måste man inte, med hjälp av en guide kan som sagt alla med tålamod lösa en Rubiks kub. Det kan dock vara en stor fördel om man har ett bra minne för att slippa läsa guiden varje gång man ska lösa kuben. Med hjälp av en bra guide kan man lära sig lösa kuben på ungefär 2-5 timmar.

Var hittar man Rubiks kub?

Det finns flera återförsäljare av Rubiks kub som dessutom ofta har många olika varianter av den. Vill man handla online så är MasterCubeStore ett bra alternativ, de har Europas största urval av Rubiks kuber till de bästa online priserna.